Комбинирана моторна спирачка

Комбинираната моторна спирачка е подобрена моторна спирачка, която обединява два ефекта: декомпресия и спирачно усилие. Това се постига чрез клапан тип „пеперуда” на изпускателния поток, който  създава голямо обратно налягане на отработилите газове, за да забави двигателя и да увеличи спирачното усилие.

​Турбо-компресор Waste-gate: повече мощност, по-нисък разходна гориво, голяма надеждност
Конструкцията на турбо-компресорът Waste-gate осигурява висока мощност при ниски обороти на двигателя и така оптимизира въртящия момент и разхода на гориво. При достигане на максималното турбо налягане (отговарящо на високи обороти на двигателя), турбо-компресора и двигателя трябва да бъдат механично защитени.   
Тази задача се постига със системата waste-gate, която ограничава налягането на турбо-компресора и го поддържа постоянно, като позволява, при определени условия, постепенно изпускане на газове директно в изпускателния колектор.

Турбо-компресор с променлива геометрия: повече мощност, без „турбо дупка” 
Турбо системата има огромен принос към поведението на двигателя, като осигурява бързо ускоряване, впръскване с висока скорост и забележителна мощност. Също така повишава и комфорта на шофиране, като елиминира „турбо дупката”, защото двигателя отговаря винаги незабавно на натискането на педала на газта. 
Управляван от система за електронен контрол, турбо-компресорът с променлива геометрия си наглася наклона на лопатките на турбото спрямо оборотите на двигателя, чрез система от коаксиални роторни движения, турбо-компресора се адаптира към количеството на постъпващи изходящи газове и така оптимозира контрола на турбо налягането.

ECAS: Електронно контролирано пневматично окачване

ECAS e електронно контролирано пневматично окачванеТова е система, която гарантира максимален комфорт и постоянно положение на шасито без значение от скоростта, товара и пътя.

Влияе също и на спирачното усилие, което се разпределя пропорционално на натоварването на мостовете.